Tempura: grzeszna przyjemność

Tempura: grzeszna przyjemność

Tempura jest jedną z najpopularniejszych potraw japońskich, co nie dziwi, jeżeli weźmiemy pod uwagę, jak jest pyszna. Co sprawiło, że stała się tak popularna?

Wszelkie rodzaje owoców morza i warzyw otoczone chrupiącą chmurką ciasta… Zanurzone w słodko-słonym sosie

Tempura

Historia tempury

Czy zastanawialiście się kiedykolwiek nad historią tempury i tym, w jaki sposób stała się jednym z flagowych dań japońskiej kuchni?

Powstanie tempury datuje się na XVI wiek, a sposób jej przygotowywania wywodzi się podobno od portugalskiej metody smażenia na głębokim tłuszczu warzyw zamoczonych w cieście z mąki pszennej i jajek. Przed pojawieniem się tego sposobu Japończycy smażyli bez użycia dodatkowego ciasta, zwykle z niewielką ilością mąki ryżowej. Tempura, jaką znamy obecnie, pojawiła się na początku XVII wieku wraz ze wzrostem popularności tzw. yatai, czyli straganów z jedzeniem.

Tempura

Tempura w restauracji w Kioto.

Obecnie tempura jest jedzona w całej Japonii, od barów szybkiej obsługi do restauracji mających na koncie trzy gwiazdki Michelin.

Czy wiedzieliście, że ciasto na tempurę jest przygotowywane z zimnej wody? Czasami do wody wkładane są też kostki lodu, by pozostała zimna przez dłuższy czas. Ta metoda zapobiega zagęszczaniu się ciasta, dzięki czemu pozostaje lekkie i chrupiące po usmażeniu.

Tempura - Tendon

Tendon

Innym interesującym faktem dotyczącym tempury jest pochodzenie samej nazwy dania. Wiele osób uważa, że tempura to japońskie słowo, jednak w rzeczywistości pochodzi ono od łacińskiego słowa „tempora, które oznacza „czas” lub okres czasu”. Słowo to w języku portugalskim i hiszpańskim odnosi się do nazwy chrześcijańskich świąt w czasie których nie jedzono mięsa.

Tempura smakuje świetnie również z gryczanym makaronem soba.

Tempura smakuje świetnie również z gryczanym makaronem soba.

Gdzie zjeść?

W samym Shinjuku jest kilka miejsc, które warto odwiedzić. Jednym z nich jest Tenkichiya.

Tenkichiya (天吉屋)

Tempura - Tenkichiya

Możemy usiąść przy kontuarze lub stoliku.

Restauracja położona w budynku Shinjuku Nomura (B2F). Zwykle lokal jest bardzo zatłoczony, zwłaszcza w dni powszednie w porze lunchowej, natomiast w weekendy nie trzeba stać w kolejce by tam zjeść.

Tempura

Darmowa woda i zielona herbata.

Menu w języku angielskim i japońskim.

Tendon (Tempura donburi) możemy kupić za 1000 jenów, a zestaw z ryżem za 1250 jenów. Miseczka z kurczakiem w tempurze kosztuje 900 jenów, więc jeżeli nie lubicie owoców morza lub jesteście uczuleni, gorąco polecam tę pozycję.

Jak jeść tempurę? Poradnik Tenkichiya!
  1. Ze specjalnym sosem (sos tentsuyu + starta biała rzodkiew, jap. daikon oroshi)
  2. Z dodatkiem sosu tendon
  3. Polej tempurę herbatą, tzw. ocha-zuke

Porcja Ten-Kichi za 1000 jenów, podawana z zupą miso.

Porcja tendonu wygląda na ogromną, jednak miseczka jest w rzeczywistości dość płytka, więc między ilością tempury i ryżu jest zachowany idealny balans.

Największą popularnością cieszą się krewetki w tempurze (jap. ebi tempura). Po takim posiłku nie obejdzie się bez dodatkowego treningu…. Tempura, to istna grzeszna przyjemność. Wiesz ile ma kalorii, ale i tak masz na nią ochotę!

Ten-Mabushi 1250 jenów. Kto zdoła zjeść więcej niż połowę porcji ryżu?

Co ciekawe, japońskie restauracje specjalizujące się w tempurze używają autorskich mieszanin olejów (sezamowego, sojowego i roślinnego), więc dania każdej z nich smakują zupełnie inaczej!

Nie pozostaje nic innego, jak tylko zabrać się do jedzenia!

いただきます!

(Smacznego!)

Jak znaleźć restaurację Tenkichiya? Mapa poniżej!

Comments are closed.