Okonomiyaki z Hiroshimy

Okonomiyaki z Hiroshimy

Takoyaki, Monjayaki, Okonomiyaki…

Japońskie potrawy yaki (smażone lub grillowane) rozbudzają kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy!

HIROSHIMA styleDziś sprawdzimy jak wyglądają okonomiyaki w Hiroszimie.

Prefektura Hiroszima znajduje się w południowo-zachodniej części Japonii, możemy tam zobaczyć dwa miejsca wpisane na listę dziedzictwa narodowego UNESCO, wyspę Miyajima z kompleksem świątynnym oraz Kopułę Bomby Atomowej. To miejsca znane na całym świecie.

画像③

Słynna brama torii chramu Itsukushima u wybrzeży Miyajimy

画像④

Kopuła Bomby Atomowej

Czym są OKONOMIYAKI?

Okonomiyaki(お好み焼き)to japońskie wytrawne placki których głównymi składnikami są kapusta, jajka, mąka oraz woda. Prócz tego mamy do wyboru całą gamę dodatków które mieszamy z ciastem lub nakładamy bezpośrednio na placek (mięso, owoce morza, ser, kimchi itd.). Stąd też nazwa okonomiyaki, od japońskiego okonomi(お好み), czyli „według preferencji” . Okomiyaki możemy znaleźć w całej Japonii jednak głównie kojarzone są z rejonem Kansai i właśnie Hiroszimą.

Prawdopodobnie spotkaliście się już z okonomiyaki w stylu osakijskim, ale może was zastanawiać, jaka jest różnica między nimi a okonomiyaki przygotowywanymi w Hiroszimie? 

Okomiyaki z Osaki

Ciasto zrobione jest z mąki, jajek, posiekanej kapusty, cebuli, mięsa, owoców morza, warzyw, mochi i/lub sera. Wszystkie składniki mieszane są ze sobą i wylewane bezpośrednio na płytę do smażenia.

Przygotowanie

IMG_1244

1. Wylej zmieszane ciasto na rozgrzaną płytę

IMG_1246.JPG

2. Na wierzch dodaj makaron i suszone płatki bonito

IMG_1247

3. Przewróć na drugą stronę

IMG_1250

4. Posmaruj wierzch sosem okonomiyaki i majonezem

 

Okonomiyaki z Hiroszimy

Wszystkie składniki są raczej nakładne warstwami, niż mieszane ze sobą.

Ciasto jest smażone, w taki sam sposób jak cienki naleśnik (crepe) a składniki są smażone oddzielnie, między nie wkładany jest makaron. Na wierzchu często kładzie się jajko sadzone.

Porównajmy okonomiyaki z Hiroszimy i Osaki!

Mimo, że te dwie potrawy bardzo się od siebie różnią, obydwie są pyszne!

Czy według was wyglądają inaczej?

IMG_1250画像① (1)

Zarówno mieszkańcy Hiroszimy jak i Osaki są bardzo dumni ze swoich okonomiyaki. Nie możemy powiedzieć „Lepsze są okonomiyaki z Osaki/Hiroszimy!”, obydwa niepowtarzalne!

Czy po przeczytaniu tego postu nabraliście ochoty na okonomiyaki? 😉

Poniżej znajdziecie polecane przez nas miejsce, w którym zjecie pyszne okonomiyaki z Hiroszimy!

Okonomimura (お好み村)

Okonomimura, czyli „wioska okonomiyaki”, to zlokalizowany w centralnej części Hiroszimy budynek, na którego trzech piętrach znajdziemy 25 stoisk z okonomiyaki!

Tu możecie brać udział w całym procesie przygotowywania dania!

Każde ze stoisk posiada własną wyjątkową recepturę przygotowywania potrawy, więc każde okonomiyaki ma niepowtarzalny smak.

Poniżej znajdziecie link do oficjalnej strony internetowej Okonomimury.

OKONOMIMURA

Okonomimura, to punkt obowiązkowy podczas każdej wycieczki do Hiroszimy! 🙂

Comments are closed.