Japońskie tradycje noworoczne


Japońskie tradycje noworoczne


m_108048

Jak Japończycy świętują nadejście Nowego Roku? Zobaczcie sami!

Przede wszystkim…

Serdecznie życzymy Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim naszym Czytelnikom!!!

W Polsce Sylwester to szalone imprezy i zabawy – koniecznie z fajerwerkami.

W Japonii – przeciwnie – Sylwester obchodzi się w domu, z rodziną, przy stole i przed telewizorem. 1 stycznia Japończycy udają się na pierwszą w Nowym Roku wizytę do świątyni.

Noworoczne dekoracje

Z okazji nadejścia Nowego Roku Japończycy dekorują swoje domy kompozycjami z gałązek sosny (kadomatsu) oraz okrągłymi ryżowymi ciasteczkami (kagamimochi).

m_101210.jpgm_143519.jpg

Gałązki sosny umieszcza się zwykle przed wejściem do domu – na powitanie duchów przodków i przybywających bóstw urodzaju. Kadomatsu wystawia się tuż po Bożym Narodzeniu i chowa zazwyczaj 7 stycznia.

m_108048.jpg

Kagamimochi to ozdoba złożona z dwóch okrągłych ciasteczek ryżowych ułożonych jedno na drugim. Na szczycie kładzie się zwyczajowo gorzką pomarańczę. Ciasteczka symbolizują odchodzący Stary i nadchodzący Nowy Rok. Są również jednym ze składników noworocznych potraw. Gorzka pomarańcza to po japońsku daidai, co oznacza następujące po sobie pokolenia.

Pierwsza w Nowym Roku wizyta w świątyni (Hatsumōde)

m_143521

Jeżeli w czasie pobytu w Japonii oczekujecie wielkiej noworocznej imprezy, możecie być nieco zawiedzeni.

Zabawy z fajerwerkami odbywają się czasem w dzielnicy Shibuya w Tokio lub Minato Mirai w Yokohamie. Jednak większość Japończyków zdecydowanie spędza sylwestra w rodzinnym gronie, a pierwszego dnia Nowego Roku udaje się na coroczną wizytę do świątyni.

Zwykle najbardziej znane świątynie, takie jak Chram Meiji w Tokio czy Chram Yasaka w Kioto są najbardziej zatłoczone – tłumy odwiedzają je praktycznie od świtu do zmierzchu.

m_143253.jpg

Pierwsza w Nowym Roku wizyta w świątyni

 

m_143523.jpg

Świątynia na górze Takao (Tokio) odwiedzana przez wiernych

Japońskie pociągi zwykle nie kursują w nocy. Jednak noc z 31 grudnia na 1 stycznia to wyjątek – wszyscy chcą dotrzeć do wybranej świątyni na pierwszy dzień Nowego Roku – niektórzy już o świcie.

Jeśli więc planujecie wizytę w świątyni 1 stycznia rano, nie musicie obawiać się, że nie dojedziecie do celu.

Specjalne noworoczne potrawy

W przeciwieństwie do Polski, gdzie po świątecznych specjałach nie mamy już ustalonych przysmaków na świętowanie Nowego Roku, Japończycy nie mogą się w tym czasie obejść bez następujących dań:

  • tradycyjne potrawy osechi-ryōri
  • makaron toshikoshi soba
  • zupa o-zōni z ryżowymi ciasteczkami

Osechi-ryōri

Tradycja przygotowywania specjalnych potraw starannie układanych w drewnianych lub lakowych pudełkach sięga okresu Heian (VII – XII wiek). To jeden z najważniejszych posiłków spożywanych w ciągu całego roku.

IMG_2190.JPG

Stół nakryty z okazji Nowego Roku

Tradycyjne potrawy są podawane w pięknych, specjalnie do tego przeznaczonych pudełkach.

osechi1.JPG

W dzisiejszych czasach gotowe osechi-ryōri  można oczywiście zamówić w lokalnych supermarketach czy centrach handlowych. Niektóre sklepy przyjmują rezerwacje już w październiku – najbardziej atrakcyjne noworoczne zestawy sprzedają się całkowicie w ciągu dwóch, trzech dni.

Każde danie wchodzące w skład osechi-ryōri ma swoje znaczenie i coś symbolizuje (zdrowie, szczęście, pomyślność, długie życie…). Na przykład czarna fasola jest symbolem zdrowia.

osechi.jpg

Osechi-ryōri

osechi2

osechi3

Takie potrawy wyglądają i smakują niesamowicie. Mogą kosztować mniej więcej 15-50 tys. jenów za pudełko.

Do wyboru mamy więc albo rezerwację z odpowiednim wyprzedzeniem albo tradycyjne przygotowywanie wszystkich potraw w domu.

Toshikoshi soba

soba.jpg

31 grudnia Japończycy jedzą gryczany makaron soba. Toshikoshi oznacza przechodzenie ze Starego Roku w Nowy, a cienka soba, którą łatwo jest przełamać czy przegryźć ma symbolizować zdecydowane odcięcie się od wszelkich trudności i problemów kończącego się właśnie roku.

28.jpg

Smakowity zestaw – makaron soba z tempurą

O-zōni

m_181507.jpg

O-zōni to tradycyjna zupa z ryżowymi ciasteczkami mochi w środku. Jej spożycie pierwszego dnia Nowego Roku ma zapewnić pomyślność. Sposób przygotowania i używane składniki znacznie różnią się nie tylko w zależności od regionu, ale i każda rodzina może mieć własne tradycje związane z przyrządzaniem tej potrawy.

ozoni.JPG

Domowa zupa o-zōni

W Kioto obowiązkowym składnikiem o-zōni jest marchewka – a dokładnie marchew z Kioto, dłuższa i o bardziej intensywnym kolorze niż zwykłe marchewki.

kyo carrot.jpg

Marchew z Kioto

Dlaczego właśnie ryżowe ciasteczka mochi są niezbędne w noworocznej zupie? Jak wszystkie inne składniki, mają one swoje ukryte znaczenie. Ponieważ są bardzo lepkie i ciągnące, mają symbolizować długie życie.

Podsumowując, wszystkie japońskie tradycje związane ze świętowaniem Nowego Roku mają głębokie korzenie, a każdy element pięknie przygotowanych potraw coś symbolizuje. Jedząc makaron toshikoshi soba Japończycy pozbywają się nieprzyjemnych wspomnień ze Starego Roku, a ciasteczka mochi w noworocznej zupie symbolizują długie życie – dobrą wróżbę na początek rozpoczynającego się właśnie Nowego Roku.

Comments are closed.